Advanced Blogger Quiz With Start Button

Tech 260 Quiz



Quiz Developed By Tech260

1.As per Asoka’s inscriptions, which among the following place was declared tax free and proclaimed only 1/8th part as taxable?
Ans: [ Lumbini ] At the 20th anniversary of his enthronement, Asoka announced Lumbini as tax-free and proclaimed only 1/8th part as taxable. Description of this fact i
2.Which of the following ruler of Satavahana Empire composed Gathasaptashati?
Ans: [ Hala ] Gathasaptashati is composed by Savahana king Hala. It is a collection of poems in Maharashtri Prakrit. The theme of most of the poems is based on love
3. In the Junagarh inscription, which among the following Saka ruler achievements are highlighted?
Ans:[ Rudraraman ] The military achievements, territories and many personal qualities of Rudraraman are highlighted in the famous Junagadh inscription, written in 150 AD
4.Who among the following laid down for punishment for a person becoming mendicant without making adequate provision for dependent wife and children?
Ans: [ Kautilya ] Chanakya : He is also known by Vishnugupta, Kautilya,was born around 350 BC and is known for his being the chief architect of Mauryan Empire and writi
5.Which one is the longest epic of the world?
Ans: [ Mahabharata ] The Mahabharata by Ved vyas is the longest epic of the world consists of 1,00,000 shlokas.
6.According to Buddhist traditions, who was Charioteer of Buddha?
Ans: [ Channa ] Channa was the name of Charioteer of Gautam Buddha.
7.Who presided First Buddhist Council?
Ans:[ Mahakassapa ] The First Buddhist Council was held at Saptaparni cave near Rajagriha in 72 AD, during the reign of Emperor Ajatsatru. It was held under the President
8.Vallabhi era is identical with which of the following era?
Ans: [ The Gupta era ] Vallabhi era is identical with Gupta era and Vallabhi era followed Gupta era in A.D. 366.
9.For which among the following offenses, Manu recommended higher punishment to Brahamans than the persons of other varnas?
Ans: [ Theft ] According to Manu, a Brahamana was to be awarded higher punishment than the persons of other varnas for the offence of Theft.
Which among conclusions has been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?
Ans: [ There was a decline in trade ] Debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period indicates the Decline of Trade.

Comments